Thursday, July 25, 2024 13:07

Bătrânețe fără tinerețe și moarte fără de viață

Astăzi e zi onomastică prin câmpiile cu gărgărițe pe care obișnuiam eu să țopăi cândva.  Blogul meu face 4 anișori! Uraaaa! Atâta doar că nu prea avem multe de sărbătorit în ultima vreme, și-mi pare că mă plimb pe câmpii străine. Dar…!

Stăteam și mă gândeam acum ceva zile cum că tare fain ar fi dacă viața asta ar fi fost un pic ironică și nu morbidă, și ne-ar fi inversat capetele vieții, măcar că n-ar fi deloc frumos să te naști bătrân și să mori tânăr (oare oamenii și-ar boci bătrânețea în loc de tinerețe în astfel de condiții?). Ar fi fost însă cel puțin interesant să ne fi născut cu mentalitatea, înțelepciunea (discutabil, știu!) și experiența emoțională a bătrânilor, pentru a muri cu inocența, naivitatea și neștiința copiilor. Moartea ar fi la fel de inexorabilă, însă calitatea vieții ar fi diferită? Am trăi oare cu aceeași concepție total eronată că suntem eterni, că putem avea vicii, că ne putem bate un pic joc de ambalaj, că ne putem destrăbăla fără să ne pese de consecințe, pentru că – nu-i așa? – sfârșitul e atât de departe și, oh, atât de obscur!, de ce ne-am împiedica în astfel de idei când încă tinerețea și colagenul ne întind obrazul? Să te naști responsabil și să mori semi-idiot, chinuindu-te să înveți (dezveți?) să vorbești… Copii serioși, contemplând întrebările Universului, matematicilor și filosofiei; bătrâni puși pe șotii, râzând alb și inocent, cu lopățica în nisip.

Anul trecut scriam asta. Dacă n-aș fi făcut-o atunci, cu siguranță aș fi făcut-o acum. Nu de alta, însă când bătrânii mor bătrâni și copiii se nasc tineri, dai peste șireți(uri) la tot… pasul. Să-ți fie de bine și ție, și ție, și ȚIE. Eu am plecat mai departe, pentru că locul nu-mi mai este lângă voi. Voi ați plecat mai departe, pentru că locul vostru n-a fost niciodată lângă mine. Adieu!

Mi-am cumpărat azi o madlenă cu lumânare, pentru blog. Nu mi-am pus încă dorință, dar stau și mă întreb dacă e aniversare sau comemorare…

Șoapte...

comentarii

Tags: , , ,

4 Responses to “Bătrânețe fără tinerețe și moarte fără de viață”

 1. Poteci de dor spune:

  Tu sigur eşti ok?

 2. Vienela spune:

  Sa facem sa fie aniversare! Aduc eu sampania… :)
  Interesanta ideea inversarii capetelor vietii. Am impresia ca omenirea ar fi un loc mai frumos… Cel putin asa imi place sa ma mint…

  • rusoaica spune:

   Prin urmare, nu sunt chiar ultima ciudată care crede în utopii, hm? :))
   Dacă aș fi fost româncă autohtonă, aș fi spus că eu vin cu manelele.. dar pentru că ne plimbăm pe câmpii rusești…. ;)

Leave a Reply