Thursday, March 28, 2024 20:11

System Of A Down

Nu, nu despre celebra trupă de metal alternativ-progresiv este vorba. Ci despre (încă) unul din sistemele de proastă reputație din Romania. Am mai predicat eu în pustie și despre sistemul sanitar și coșmarul prin care am trecut legat de el, am mai scris despre sistemul de guvernare, acum a venit rândul sistemului juridic. Încet-încet, ajungem noi cu predicatul până la Sistemul Solar, no problem.

Așadar, primesc eu acum vreo două săptămâni o scrisoare de la Poliția Română prin care mi se aduceau la cunoștință următoarele, citez: „Numele (date de identificare a persoanei juridice) ……. de ani ……. de profesie ……. din adresa ……. este chemată la acest organ de poliție cu sediul în București, strada Brașov nr 19 etc., în data de 22 aprilie 2013 în calitate de …….. în cauza privind …… plângere penală nr xxxx/2010. În caz de neprezentare se vor aplica sancțiunile prevăzute de art. 198 C.Pr.Pen; Organ de cercetare al Poliției Judiciare, Inspector BlaBla Ioana.”

Buuuun. Nu mai spun că neavând niciodată de a face cu Poliția și nefăcând niciodată vreo trăznaie îndeajuns de dodoloață care să mă califice pentru o urmărire penală, m-am speriat. Și dă-i cu Google Search-ul să vedem ce mama ciorilor o mai însemna și articolul ăla 198. Când n-ai contact cu legea, habar nu ai ce și cum cu articolele astea. La fel cum nu am avut habar că există o diferență între Cod Penal și Cod de Procedură Penală. Două chestii diferite, cu legi diferite. Google mi-a afișat primul rezultat „articolul 198 Cod Penal – Infracțiuni privitoare la viața sexuală – Act sexual cu minori”. Rezultat nu prea în măsură să te liniștească, ba din contră. Am simțit cum mi se cam taie picioarele și mi se face negru în fața ochilor. Asta cu toate că ultimul act sexual cu minori în care am luat parte s-a întâmplat când făceam și eu parte din categoria asta, iar de atunci a trecut vreun deceniu și jumătate. În plus, respectiva minoră îmi era iubită, iar actul sexual a fost pe deplin consimțit din ambele părți. Nevermind… Știindu-mă nevinovată de vreo infracțiune, ORICE infracțiune, cu atât mai puțin de ceea ce se prevedea în acel articol, am început să întreb în stânga și-n dreapta pe cei care mai aveau cât de cât habar de legislație. Norocul meu, Laura, o amică din Galați știe cu ce se mănâncă acest ghiveci (no offence). Și mi-a explicat diferența dintre cele două Coduri, și că la Codul de Procedură Penală se încadrează fapte de factură mai ușoară, gen amenzi, tulburarea liniștii publice, etc. Eu, aia violenta și antisociala! Oh, mother! Ce m-a băgat în ceață cel mai mult a fost faptul că la rubrica „în calitate de” era trasă o liniuță. Puteam fi martoră, inculpată, pârâtă, puteam fi și astronaută, Poliția nu se sinchisește să explice, pasta de pix de scumpă, țara e în criză, iar efortul de a scrie în limbajul ăla oficial și artificial necesită mai mult de un neuron. Prin urmare, tragem o liniuță. Și Basta! Lasă proștii să-și facă gânduri și idei, să nu doarmă de griji, să își ia la puricat toată viața în căutarea tuturor faptelor rele pe care le-au făcut sau nu, și altele.
După șocul inițial ce a durat vreo două-trei zile, m-am calmat. Am ajuns la starea aceea de „fie ce-o fi, eu mă știu fără pată și asta e important!”, și am așteptat ziua de 22 cu nerăbdare și chiar cu un pic de curiozitate.

Filme cu proști

Nu e necesar nici măcar acordul părinților, chiar și copii ar trebui lăsați să privească, deoarece mai devreme sau mai târziu vor da și ei nas în nas cu ACEST gen de proști. E bine să-i pregătești pentru viață.

În secția de Poliție, toată lumea numai zâmbete și amabilități. One big happy family. Sunt invitată într-un birou, mi se oferă un scaun, ba chiar sunt întrebată dacă doresc o cafea. „Nu, mulțumesc, nu beau!” (a se citi „Cut the crap and tell me why in the Zeuses butthole you called me here!”). Mă gândeam că doamna inspector are chef de glume, sau că așa cere legea, trebuie să fii amabil și să oferi tot confortul celui căruia urmează să-i pui brățări la încheieturi. Un fel de Last Wish.

„Deci… uite de ce te-am chemat aici..” (zi zău cu limba scoasă, ai mai spus ceva înainte, ca să concluzionezi cu un „deci”?)… „te-am chemat în legătură cu…..” Pam-pam-pam!!! O tentativă de viol pe care tu împreună cu numitul X-ulescu ați împiedicat-o îm anul 2008.”

WHAT THE FUCK???!!!

Ohoooooooo, săăăă-ți trăăăiascăăă țieee familiaaaaa! Păi bine, draga mea, de-aia m-ați chemat, că v-ați adus voi aminte după ‘șpe ani că eu și un amic am scăpat o puștoaică de la viol?? În tot cazul, dacă fapta s-a petrecut în 2008, dacă în 2010 s-a deschis dosarul de urmărire penală, dacă în 2013 audiați martorii, înseamnă că prin 2020 vă gândiți și voi să-l băgați la zdup pe nenea ăla căruia-i fierbeau hormonii în el. Nu? Sau, dă Doamne, poate se proscrie între timp! Să nu mai aveți dureri de cap.

M-am făcut roșie la față. De nervi, that is… Și n-am mai ținut cont nici de etichetă, nici de respectul față de Organ, nici de nimic. Am început să îi torn toate câte le-am scris mai sus. Mă gândeam că mă aleg cu o amendă, măcar… dar sentimentul de a le scuipa în față incompetența, prostia și nepăsarea era mult prea stringent. Spre surprinderea mea, n-a spus nimic. Încă și-a cerut și scuze. Hm!

Am scris declarația aia în noduri. Nu că aș fi avut chef să retrăiesc o noapte de octombrie 2008, plină de coșmar… Am scris-o mai mult cu gândul la săraca individă care era s-o pățească. Și la altele care ar putea ajunge în ipostaza ei. Și apoi am ieșit val-vârtej din secția de Poliție. Cu o singură întrebare în gând: „Quo vadis, Domine??!”

Șoapte...

comentarii

Tags: , , ,

One Response to “System Of A Down”

  1. […] „care e diferenta dintre c.pr. pen si cod penal, art. 198 c.p.p,” (No, apăi asta chiar îi de folos, că și eu mi-am nenorocit creierii tot căutând să aflu! Găsiți răspunsul în postarea „System Of A Down”) […]

Leave a Reply