Monday, April 29, 2024 19:31

noi este români!

Bun, asta probabil o știe cam toată lumea, inclusiv persoanele in cauză: cam de 20 de ani, România noastră dragă devine tot mai nesimțită, tot mai analfabetă, tot mai manelistă si retardă. Specimenele de genul ăsta sunt (din păcate) atât de dese, încât ne-am obișnuit… nu prea mai suntem așa afectați, iar dacă suntem, oricum nu ne ia nimeni în seamă. Judecând (!) mintea mea în gândul ei, de vină o fi internetul… ce timp de școală sau bibliotecă să mai avem când mess’u ne-așteaptă? Sau… o fi vina părinților. A profesorilor? A prostiei!  A ignoranței, atunci??! Habar nu am ce să cred, internet am și eu, profesori am avut și eu, părinți am și eu. Și totuși, pe mine mă doare când văd virgule disparute prin Triunghiul Bermudelor… Sau cratime linșate pe la spate… cuvinte ce până mai ieri erau libere să zburde pe câmpii, acum zac unite, legate, amestecate peste poate, combinate și rearanjate…. N-am fost eleva eminentă și nici inteligentă peste poate nu mă consider, dar chiar mă apucă dracii când văd analfabetismul în floare. Că, până la urmă, măcar atât să-ți fi rămas în creierul ăla după atâția ani de școală, stimate elev: să știi să scrii și să vorbești corect! Eh, dar ce să mai spun eu de stimatul elev, când sunt profesori sau chiar miniștri ce vorbesc de-ți smulgi singură părul din cap? Lets fuck it, Romania, am găsit răspunsul: păi, bine, mă maestre, mă, dacă ăla, care e câtamai ministrul, și se presupune că a făcut ‘shpe școli ca să ajungă în scăunelul ăla, habar nu are să scrie sau să vorbească limba română corect, ce pretenție mai ai la noi? Dacă cel/cea care se presupune că ar trebui să ne învețe limba română nu se lasă cu nimic mai prejos decât „succesurile” mai știu eu cui, de ce ne-am mai strofoca? Și până la urmă, când trei sferturi din români n-au ce pune pe masă maine, pe cine mai doare în cur că „sau” trebuia scris despărțit (pentru cei ce nu știau, acel cuvânt abject și vulgar ce – ca o nesimțită – l-am folosit, e perfect acceptat de limba română literară și e găsit chiar în dex)?

“Se revine la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui negativ compus – „niciunul”, „niciuna”, „nimeni” şi ale adjectivului pronominal corespunzător „niciun”, „nicio”, care se încadrează într-un întreg sistem la care se aplică de mult aceleaşi reguli.” (conform Academiei Romane, institutul de lingvistică).
Pai haideți, fraților să scriem “sau” când trebuie scris “s-au”, “sar” în loc de “s-ar”, că doar ne e lene să ținem cont de reguli. Spunea Lapușneanul: “Proști, da’ mulți”. Se pare că academicienii noștri gândesc la fel: “Proști, da’ mulți. De ce să facem 90% din populația României (sau chiar mai mult… sau mai puțin.. cine mai știe?!?) să învețe să se exprime și să scrie corect românește când ne e mai ușor să schimbam regulile și să indobitocim pe ceilalți 10% cu capul mare? Ce conteaza cei câțiva care înca mai țin la o scriere corectă?”
Pai bine măi, musiu, da’ de ăsta-mi ești? Fi-v-ar gramatica a dracu’ și analfabetismul!!!!

Șoapte...

comentarii

Leave a Reply